16 Ιαν

Τι είναι το .htaccess και πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω

Σίγουρα θα έχει τύχει κατασκευάζοντας μια ιστοσελίδα ή διαβάζοντας ένα άρθρο για την σχεδίαση συστημάτων στο internet να πέσατε πάνω στο αρχείο .htaccess και σίγουρα να αναρωτηθήκατε τι είναι ή τι μπορείτε να κάνετε με αυτό. Πόσο μάλλον όταν οι διάφοροι οδηγοί βελτιστοποίησης ιστοσελίδων σας προτείνουν να κάνετε κάποιες αλλαγές στο εν λόγο αρχείο για την καλύτερη απόδοση του site σας. Η ομάδα υποστήριξης της 1HOST ξεκινά με αυτό το άρθρο, μια σειρά μικρο-οδηγών που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα βασικά για το .htaccess και το πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο website σας.
Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας φυσικά «τι είναι» το αρχείο .htaccess. Είναι η συντομογραφία του Hypertext Access, και είναι ένα αρχείο «ρυθμίσεων» που χρησιμοποιείται από τον Apache Web Server και ελέγχει το φάκελο στον οποίο «κατοικεί» καθώς και όλους του υποφακέλους του.

Πολλές φορές όταν εγκαθιστούμε διάφορα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου(CMS) όπως το, Drupal, Joomla ή WordPress, θα παρατηρήσατε την αυτόματη δημιουργία του .htaccess αρχείου. Είναι πολύ πιθανό να μη χρειάστηκε να το επεξεργαστείτε αλλά σίγουρα βρισκόταν ανάμεσα στα αρχεία που ανεβάσατε στον server. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως αυτό είναι το όνομά του “.htaccess “ και αν χρειαστεί να κάνετε την οποιαδήποτε επεξεργασία ΔΕΝ πρέπει να αλλάξετε το όνομα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή έτσι ώστε να παραμένει λειτουργικό.
Επίσης να αναφέρουμε πως κάποιες εταιρείες φιλοξενίας δεν επιτρέπουν την επεξεργασία του συγκεκριμένου αρχείου αλλά αυτό είναι κάτι που δε το συναντάμε συχνά.
Μερικές από τις δυνατότητες που μας προσφέρει το .htaccess αρχείο είναι

Leave a reply