Τι είναι το .htaccess και πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω

  • Αρχική
  • Web Hosting
  • Τι είναι το .htaccess και πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω
what is htaccess useful
Ιαν 16, 2017

Σίγουρα θα έχει τύχει κατασκευάζοντας μια ιστοσελίδα ή διαβάζοντας ένα άρθρο για την σχεδίαση συστημάτων στο internet να πέσατε πάνω στο αρχείο .htaccess και σίγουρα να αναρωτηθήκατε τι είναι ή τι μπορείτε να κάνετε με αυτό. Πόσο μάλλον όταν οι διάφοροι οδηγοί βελτιστοποίησης ιστοσελίδων σας προτείνουν να κάνετε κάποιες αλλαγές στο εν λόγο αρχείο για την καλύτερη απόδοση του site σας.

Η ομάδα υποστήριξης της 1HOST ξεκινά με αυτό το άρθρο, μια σειρά μικρο-οδηγών που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα βασικά για το .htaccess και το πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο website σας.

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας φυσικά «τι είναι» το αρχείο .htaccess. Είναι η συντομογραφία του Hypertext Access, και είναι ένα αρχείο «ρυθμίσεων» που χρησιμοποιείται από τον Apache Web Server και ελέγχει το φάκελο στον οποίο «κατοικεί» καθώς και όλους του υποφακέλους του.

Πολλές φορές όταν εγκαθιστούμε διάφορα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου(CMS) όπως το, Drupal, Joomla ή WordPress, θα παρατηρήσατε την αυτόματη δημιουργία του .htaccess αρχείου. Είναι πολύ πιθανό να μη χρειάστηκε να το επεξεργαστείτε αλλά σίγουρα βρισκόταν ανάμεσα στα αρχεία που ανεβάσατε στον server. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως αυτό είναι το όνομά του “.htaccess “ και αν χρειαστεί να κάνετε την οποιαδήποτε επεξεργασία ΔΕΝ πρέπει να αλλάξετε το όνομα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή έτσι ώστε να παραμένει λειτουργικό.
Επίσης να αναφέρουμε πως κάποιες εταιρείες φιλοξενίας δεν επιτρέπουν την επεξεργασία του συγκεκριμένου αρχείου αλλά αυτό είναι κάτι που δε το συναντάμε συχνά.

Μερικές από τις δυνατότητες που μας προσφέρει το .htaccess αρχείο είναι:

  • η δυνατότητα να προστατέψουμε με κωδικό τον φάκελο που βρίσκεται μέσα
  • να απαγορεύσουμε συγκεκριμένες ΙΡ διευθύνσεις από το να χρησιμοποιούν το site μας
  • να απαγορεύσουμε στις μηχανές αναζήτησης να προσθέσουν το site μας στον κατάλογό του
  • να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς συμπίεσης και caching για την καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη ταχύτητα
  • να ανακατευθύνουμε τους χρήστες σε διαφορετική τοποθεσία ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική αρχική σελίδα από την προεπιλεγμένη κτλ

Σε αυτή την σειρά οδηγών θα παρουσιάσουμε, μία προς μία, με εύκολο και κατανοητό τρόπο τις πιο συνηθισμένες και χρηστικές πρακτικές του .htaccess αρχείου. Στο πρώτο άρθρο της σειράς θα εξηγήσουμε την δημιουργία Custom (κατεπιλογή) σελίδων για τις διάφορες “καταστάσεις λάθους” που βοηθάν στο SEO της ιστοσελίδας μας.

Custom Error Pages για καλύτερο SEO

Μια από τις βασικές χρήσης του .htaccess αρχείου είναι η ανακατεύθυνση του χρήστη σε κάποια «κατανοητή» σελίδα όταν βρεθεί σε μια κατάσταση σφάλματος καθώς σερφάρει στο website μας. Σε περίπτωση σφάλματος μπορούμε να ανακατευθύνουμε τον χρήστη στα τελευταία άρθρα της σελίδας, στο sitemap, στα FAQ’s ή σε κάποια ειδική σελίδα που έχουμε δημιουργήσει εμείς γι’ αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση και αρνητική εντύπωση στον επισκέπτη.

Πριν εξηγήσουμε τον απλό τρόπο υλοποίησης της ανακατεύθυνσης ας αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα μηνύματα λάθους που μπορεί κάποιος να συναντήσει:

  • 400 – Bad request
  • 401 – Authorization Required
  • 403 – Forbidden
  • 404 – File Not Found
  • 500 – Internal Server Error

Για να χρησιμοποιήσουμε το .htaccess σε αυτές τις περιπτώσεις σφαλμάτων αρχικά πρέπει να το ανοίξουμε σε έναν επεξεργαστή κειμένου (ή να δημιουργήσουμε ένα αρχείο και να το αποθηκεύσουμε στον root φάκελο πχ. Στο public_html ή στο httpdocs με το όνομα .htaccess), κάνοντας συγκεκριμένο το μήνυμα λάθους και την σελίδα που θέλουμε να γίνει η ανακατεύθυνση.
Για παράδειγμα το ανοίγουμε και γράφουμε μέσα το παρακάτω:

ErrorDocument 404 /filenotfound.html
*Στην παραπάνω περίπτωση έχουμε δημιουργήσει ή υπάρχει ήδη ένα αρχείο με το όνομα filenotfound.html

Ομοίως αν θέλετε να ανακατευθύνετε τον χρήστη στο αρχείο servererror.html σε περίπτωση σφάλματος με κωδικό 500, γίνεται με τον παρακάτω τρόπο:

ErrorDocument 500 /servererror.html
Έπειτα πρέπει να αποθηκεύσετε τις αλλαγές στο .htaccess αρχείο σας και να το ανεβάσετε στον root φάκελο του server όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω.
Φυσικά να υπενθυμίσουμε πως κάθε φάκελος μπορεί να έχει το δικό του .htaccess αρχείο με διαφορετικές ρυθμίσεις. Στο παραπάνω παράδειγμα αναφέρουμε πως το ανεβάζουμε στον root φάκελο αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε διαφορετικά σε διαφορετικούς φακέλους
Στο επόμενο άρθρο της σειράς μας θα αναφερθούμε στο πως μπορούμε να προστατέψουμε ένα φάκελο και τα περιεχόμενα του με κωδικό απευθείας από το .htaccess αρχείο.

Copyright © 2023 1HOST. All rights reserved.