Η Microsoft αγόρασε το GitHub!

Ιούν 4, 2018

Η μεγαλύτερη είδηση ​​της εβδομάδας.. μπορεί και του μήνα! Η Microsoft ανακοίνωσε ότι απέκτησε το GitHub για 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το GitHub είναι μια δημοφιλής υπηρεσία αποθήκευσης κώδικα που επιτρέπει στους προγραμματιστές να φιλοξενήσουν τα έργα, την τεκμηρίωση και τον κώδικα στο σύννεφο χρησιμοποιώντας το δημοφιλές σύστημα διαχείρισης πηγών Git, που εφευρέθηκε το 2005 από τον ιδρυτή του πυρήνα του Linux “Linus Torvalds”.

Το GitHub χρησιμοποιείται από πολλούς προγραμματιστές και εταιρείες μεγάλων τεχνολογιών, όπως η Apple, το Amazon, το Google, το Facebook, την SAP και την IBM για την αποθήκευση του εταιρικού τους κώδικα και για ιδιωτική συνεργασία στο λογισμικό, αλλά η Microsoft είναι ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες στην υπηρεσία φιλοξενίας ιστού.

To GitHub διαθέτει 80 εκατομμύρια αποθετήρια κώδικα παγκοσμίως, 27 εκατομμύρια προγραμματιστές και 1,8 δισεκατομμύρια επιχειρήσεις και οργανώσεις βρίσκονται στην πλατφόρμα της.

Η Microsoft έχει ανεβάσει αρκετά από τα σημαντικότερα έργα της, συμπεριλαμβανομένου του PowerShell, του .NET Framework και της μηχανής JavaScript του Microsoft Edge , στον ιστότοπο με αδειοδοτήσεις ανοικτού κώδικα. Η Microsoft συνεργάστηκε επίσης με το Canonical για να φέρει το Ubuntu στα Windows 10.

Tο Bloomberg αναφέρει ότι η GitHub επέλεξε να πουλήσει στη Microsoft εν μέρει επειδή εντυπωσιάστηκε από την απόδοση και την ηγεσία του CEO της Microsoft, Satya Nadella, που ώθησε την εταιρεία να υιοθετήσει την τεχνολογία ανοιχτού κώδικα.

Η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα ότι εξαγόρασε το GitHub με το ποσό των 7.5 δισ. δολαρίων. Αυτό αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη εξαγορά της εταιρείας επί εποχής Satya Nadella μετά από αυτή του LinkedIn πριν δύο χρόνια με το ποσό των 26.2 δισ. δολαρίων.

Στην αναλυτική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το GitHub «θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα, βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις ανάγκες του προγραμματιστή προκειμένου να παρέχει μια ανοιχτή πλατφόρμα για όλους τους προγραμματιστές και τις εταιρείες. Καμία αλλαγή δε θα υπάρχει σε ότι έχουν συνηθίσει οι προγραμματιστές από την υπηρεσία αφού θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα προγραμματισμού της επιλογής τους, μαζί με τα εργαλεία και το λειτουργικό σύστημα που προτιμούν για την εφαρμογή τους. Το ίδιο ισχύει και για το τελικό deploy του κώδικα το οποίο θα μπορεί να είναι διαθέσιμο σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, συσκευή ή cloud υπηρεσία.»

Φυσικά, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ωστόσο, η απόφαση έχει προκαλέσει φόβο σε ορισμένους προγραμματιστές στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα, διακηρύσσουν στο Twitter ότι το Github για αυτούς «είναι πλέον νεκρό» και έχουν αρχίσει να μετακομίζουν σε αντίπαλες υπηρεσίες – όπως το GitLab και το BitBucket. Ήδη το GitLab αναφέρει ότι βλέπει δεκαπλάσια δημιουργία αποθετηρίων, από τη συνηθισμένη ημερήσια ποσότητα αποθετηρίων.

Η μεγάλη ανησυχία όλων των προγραμματιστών, είναι ότι η Microsoft με αυτή την εξαγορά θα προσπαθήσει να «προωθήσει» επιθετικά την πλατφόρμα Azure, τα εργαλεία ανάπτυξης Visual Studio κλπ.

Τι πιστεύετε για τη συμφωνία εξαγοράς της GitHub; Θα συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

Copyright © 2023 1HOST. All rights reserved.