13 tips για νέους bloggers!!!

13 tips for blog
Ιαν 16, 2017

1. Γιατί blog-άρεις;
Εάν έχεις μία ή περισσότερες απαντήσεις σε αυτή την κρίσιμη ερώτηση, τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο! Εάν θέλεις να μοιραστείς τις ιδέες σου και τα ενδιαφεροντά σου με άλλους ανθρώπους και τα άρθρα σου να αποκτήσουν την δέουσα απήχηση και προσοχή, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το blogging απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Σημαντικό είναι να οριοθετήσεις τους στόχους και να χαράξεις την κατάλληλη στρατηγική για να τους επιτύχεις. Ξεκίνα από την ερώτηση: “Τί θέλω να πετύχω με το blogging?” και θυμήσου ότι, όσο πιό συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι είναι οι στόχοι σου τόσο πιό εύκολο είναι να εκπληρωθούν.

2. Ποιό είναι το δικό σου ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;
Για ποιό λόγο να αφιερώσει ο αναγνώστης τον χρόνο του για να διαβάσει το δικό σου blog και όχι κάποιο άλλο, παρόμοιου θέματος; Εάν η φωνή σου έχει την ίδια χροιά με άλλα τόσα παρόμοια blogs, εάν τα άρθρα που αναπτύσσεις ανήκουν στην κατηγορία “μία από τα ίδια”, μπορείς εύκολα να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις αναγνώστες. Φρόντισε λοιπόν να προσφέρεις κάτι ξεχωριστό, μία νότα διαφορετικότητας, καινοτομίας και φρεσκάδας και να δημιουργείς άρθρα με αξία για όποιον τα διαβάζει.

3. Και το όνομα αυτού… του blog;
Οι blog experts υποστηρίζουν ότι η προσθήκη keywords στον τίτλο του blog βοηθάει στο SEO… αρκεί να γίνεται με δημιουργικό και έξυπνο τρόπο! Ακολούθησε χρήσιμα tips για να καταλήξεις στο όνομα του blog σου, όπως π.χ. domains εύκολα και μικρά σε μέγεθος, και διάβασε περισσότερες συμβουλές για να επιλέξεις την σωστότερη κατάληξη.

4. Πού φιλοξενείς το blog σου;

Η επιλογή domain name είναι το πρώτο βήμα. Το αμέσως επόμενο αφορά στην επιλογή hosting provider, εφόσον επιλέξεις κάποια self-hosted πλατφόρμα για την κατασκευή του blog σου, όπως είναι το wordpress.org. Όσο πιο δημοφιλές γίνεται το blog σου, όλο και περισσότεροι χρήστες θα το επισκέπτονται. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το traffic και παράλληλα οι απαιτήσεις για bandwidth, ασφάλεια, ταχύτητα, διαχείριση… επέλεξε λοιπόν ένα πακέτο, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου!

5. Διάλεξε plugins που θα αναδείξουν το blog σου και θα το κάνουν ξεχωριστό.

Τα plugins είναι αποσπάσματα κώδικα, που προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο blog που τοποθετούνται. Κυκλοφορούν αμέτρητα, δωρεάν plugins online, ανάλογα με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς και τα οποία μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις.

6. Είναι σημαντικό να γράφεις posts με ποιοτικό περιεχόμενο, αλλά φρόντισε ταυτόχρονα και την αισθητική παρουσία του blog σου!
Όποιες δημιουργικές πινελιές επιλέξεις για το blog σου, καλό είναι να θυμάσαι να ακολουθείς πάντα μία αισθητική συνοχή και σταθερότητα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιό εύκολο για τον αναγνώστη να συνδέσει το blog brand σου με συγκεκριμένα χρώματα, εικόνες, λογότυπο ή τρόπο γραφής.

7. Αφιέρωσε μία σελίδα για εσένα (About page) και γράψε λίγα λόγια για τον εαυτό σου και τις απόψεις σου.
Οι αναγνώστες θέλουν να γνωρίζουν ότι πίσω από το blog που ακολουθούν κρύβεται ένα φυσικό, πραγματικό πρόσωπο με φωτογραφία, ενδιαφέροντα και απόψεις.

8. Δημιούργησε μία λίστα με πιθανά θέματα για τα επόμενα άρθρα σου, πρόσθεσε ημερομηνίες δημοσίευσης σε κάθε άρθρο και έχεις προσδιορίσει έτσι το content/editorial calendar!
Είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με την δημοσίευση λίγων άρθρων και στην πορεία να εμπλουτίζεις συχνότερα το περιεχόμενο του blog σου. Επίσης, φρόντισε να τηρείς τις ημερομηνίες δημοσίευσης διότι με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεις σταδιακά τους αναγνώστες να παρακολουθούν πιο πιστά το blog σου, γνωρίζοντας ποιά ημέρα της εβδομάδας δημοσιεύεις νέο post.

9. Χρησιμοποίησε τίτλους αποτελεσματικούς και χρήσιμους!
Γνωρίζοντας ότι οι 2 στους 10 αναγνώστες θα διαβάσουν, τελικά, το άρθρο σου, φρόντισε να προσελκύσεις το ενδιαφέρον τους με τίτλους αποτελεσματικούς και χρήσιμους, οι οποίοι μοιράζονται μυστικά, προσφέρουν συμβουλές και προσδίδουν αξία στον κάθε αναγνώστη.

10. Bελτιστοποίησε τα posts σου για τις μηχανές αναζήτησης!
Όσο ενδιαφέροντα, πρωτότυπα, φρέσκα και χρήσιμα είναι τα άρθρα σου, τίποτα δεν έχει σημασία εάν το κοινό σου δεν μπορεί να τα βρεί για να τα διαβάσει. Συνεπώς, επένδυσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου στην βελτιστοποίηση των posts για τις μηχανές αναζήτησης. Μπορείς να συμπεριλάβεις keywords στο blog headline και στο blog domain. Επίσης, φρόντισε να τοποθετείς στα άρθρα σου τουλάχιστον ένα link σε δικό σου, παλαιότερο post καθώς και links σε χρήσιμες, εξωτερικές πηγές.

11. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι για να εκφραστείς!
Πές το με ένα άρθρο, video, εικόνα, infographic, slideshare ή video graphic.

12. Μοιράσου το περιεχόμενο των άρθρων σου στα social media!
Comments, likes, shares θα μεγιστοποιήσουν την απήχηση του blog σου!

13. Αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του blog χρησιμοποιώντας χρήσιμα εργαλεία, όπως το Google Analytics.
Τελικά, κατάφερες τους στόχους σου;

Copyright © 2023 1HOST. All rights reserved.