Πρέπει το χόμπι μας να είναι η δουλειά μας;

Είναι hobby η δουλειά σας?
Ιαν 16, 2017

Η κοινή γνώμη λέει ότι θα πρέπει να κάνετε το πάθος σας καριέρα, ώστε να μην ”δουλέψετε” ούτε μια ημέρα στη ζωή σας. Αλλά τι συμβαίνει με τα χόμπι σας, όταν ξαφνικά γίνονται ένα καθημερινό οχτάωρο; Μπορείτε να κρατήσετε τη φωτιά αναμμένη για το πάθος σας, όταν γίνεται το ψωμί και το βούτυρο σας ;

Αγκαλιάζοντας το πάθος σας και μετατρέποντας το χόμπι σας σε μια καριέρα μπορεί να ακούγεται ωραίο , ειδικά αν έχει σβήσει το πάθος σας για το τρέχον επάγγελμά σας. Στην πραγματικότητα , η έρευνα της Deloitte Shift Index έδειξε ότι το ογδόντα τοις εκατό των εργαζομένων είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους. Αυτό υποστηρίζεται και από την πρόσφατη έρευνα από την Gallup , η οποία διαπίστωσε το 70 τοις εκατό των εργαζομένων έχει απεμπλακεί από την εργασία.

Όσον αφορά τα χόμπι σας μπορεί να φαίνεται σαν την προφανή απάντηση στις θλίψεις της καριέρας σας. Αλλά τελικά θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους στη δουλειά , ή θα σας κάνει πιο δυσαρεστημένους μακροπρόθεσμα;

Το δημιουργικό χάσμα

Η εναρκτήρια Δημιουργική Έκθεση Απασχόλησης βρήκε κάτι αρκετά ανέλπιστο : οι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερη δημιουργικότητα στους ρόλους τους . Στην πραγματικότητα , το 55 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ονειρεύονταν να αφήσουν το σημερινό ρόλο τους για μια πιο αυτοαπασχολούμενη δημιουργική  διαδρομή.

Επιπλέον , το 36 τοις εκατό θέλουν να αφήσουν τις τρέχουσες θέσεις εργασίας τους λόγω των μη δημιουργικών ρόλων που κατέχουν, και το 29 τοις εκατό θα ήταν πρόθυμοι να απολαμβάνουν ένα χαμηλότερο μισθό αν συνδυαζόταν με αυξημένο δημιουργικό χρόνο.

Με τη δημιουργικότητα στην υψηλή ζήτηση, αλλά ελλιπής σε πολλούς χώρους εργασίας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στρέφουν το βλέμμα τους στα χόμπι τους αντ ‘αυτού. Μετά από όλα , γιατί να μην πληρώνεστε για να κάνετε κάτι που σας αρέσει; Δεδομένου ότι πολλά μονοπάτια καριέρας δεν αφήνουν περιθώρια για  δημιουργικότητα , οι εργαζόμενοι αρχίζουν να ονειρεύονται την ημέρα που μπορούν να αφήσουν το οχτάωρο εργασίας πίσω και να μετατρέψουν το χόμπι τους σε μια αυτοκρατορία χρήματος.

Αλλά αυτό είναι μια σοφή ιδέα;

Γιατί το πάθος σας θα πρέπει να παραμείνει ένα χόμπι

Είναι σημαντικό να έχουμε πάθος για την καριέρα μας , αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι έξυπνο να μετατρέψετε το χόμπι σας σε εργασία με πλήρη απασχόληση. Στο βιβλίο του , Ignore Everybody : and 39 other keys to creativity , ο συγγραφέας Hugh MacLeod αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο χάσμα καριέρας -hobby .

Σε ένα κεφάλαιο με τον τίτλο , “Beware of turning hobbies into a job “ ο MacLeod προειδοποιεί να μην μετατρέψετε αυτό που σας αρέσει να κάνετε στις ελεύθερες ώρες σας σε αυτό που είστε αναγκασμένοι να κάνετε στο καθημερινό σας οκτάωρο.

Ενώ υπάρχουν πλεονεκτήματα για να μετατρέψετε ένα χόμπι σε μια πλήρους απασχόλησης εργασία, πολλοί άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να αναλογίζονται τα μειονεκτήματα . Είναι πιθανό ο λόγος που αγαπάτε το χόμπι σας τόσο πολύ να είναι επειδή δεν υπάρχει καμία πίεση σχετική με αυτό. Μπορείτε να το απολαύσετε περισσότερο ή λιγότερο όποτε θέλετε. Δεν υπάρχει τίποτα να σας εμποδίζει να φτιάξετε ένα δεντρόσπιτο ή να γράψετε ένα υπέροχο ποστ σε ένα blog εφόσον τα χρήματα δεν είναι εμπόδιο για σας.

Όταν συνδέετε τα χόμπι σας με χρήματα μπορείτε να αρχίσετε να τα απολαμβάνετε όλο και λιγότερο. Ξαφνικά , το χόμπι σας δεν είναι απλά μια δημιουργική άσκηση που χρησιμοποιείτε για να τεντώσετε τους μύες του εγκεφάλου σας και να εκτονωθείτε , αλλά ο τρόπος να επιβιώσετε.

Αυτό το άγχος και η πίεση μπορεί τελικά να οδηγήσει στο ίδιο είδος της δυσαρέσκειας που έχετε με την τρέχουσα πορεία της σταδιοδρομίας σας , και επιπλέον θα έχετε χάσει και ένα χόμπι από τη ζωή σας.

Βάλτε κάποια δημιουργικότητα στην καριέρα σας

Η δημιουργικότητα είναι σημαντική για όλες τις βιομηχανίες και τις θέσεις εργασίας , είτε γράφετε μουσική ,είτε γράφετε κάποιον κώδικα ,είτε συμπληρώνετε φορολογικές δηλώσεις. Αντί να αφήσετε την καριέρα σας μακριά για να κυνηγήσετε ένα χόμπι που μπορεί τελικά να μην σας αρέσει, δείτε μερικούς τρόπους για να εισφέρετε κάποια δημιουργικότητα στην καριέρα σας:

Προσκαλέστε τον εαυτό σας

Ίσως το πρόβλημα δεν είναι η δουλειά σας τόσο πολύ όσο η δική σας αυταρέσκεια. Είναι εύκολο να εφησυχαστείτε στην καριέρα σας και να σταματήσετε να αγωνίζεστε για ανάπτυξη και εξέλιξη .

Αντί να σταματάτε να εξελίσσεστε επειδή βαριέστε, προσκαλέστε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει νέα εμπόδια στο χώρο της εργασίας. Ζητήστε να μπείτε σε ένα μεγάλο έργο στο χώρο εργασίας σας που σας φοβίζει . Κοιτάξτε σε ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση ώστε να μάθετε για νέες και συναρπαστικές πτυχές του κλάδου σας . Βοηθήστε τον εαυτό σας να μάθει κάτι νέο , και δείτε αν η πρόκληση αναβιώνει το δημιουργικό σας πνέυμα.

Βήμα έξω από το κουτί σας

Είναι εύκολο να ξεχαστείτε στην εργασία σας , ειδικά αν είστε καλός σε μια συγκεκριμένη πτυχή της εργασίας σας . Συζητήστε με το αφεντικό ή τους διευθυντές σας και ζητήστε να επεκτείνετε τη δομή της εργασίας σας ώστε να περιλαμβάνει ορισμένα νέα στοιχεία . Δείτε εάν μπορείτε να εργαστείτε με ένα νέο τμήμα ή για μια εργασία που δεν γνωρίζετε πολλά σχετικά με αυτή.

Με την έξοδο από τη ζώνη άνεσής σας , θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την δημιουργικότητά σας ώστε να επιλύσετε τα προβλήματα και να γίνει η δουλειά.

Φέρτε το χόμπι σας για να εργαστείτε … περιστασιακά

Ανάλογα με το ποιο είναι το χόμπι σας, είναι δυνατόν να είστε σε θέση να ενσωματώσετε κατά καιρούς αυτές τις δεξιότητες στην εργασία σας. Αν σας αρέσει να γράφετε , ίσως να είστε αυτός που θα συντάξει αντίγραφο για ένα μεγάλο έργο . Αν ροκάρετε με την μπάντα σας τα Σαββατοκύριακα , ίσως θα μπορείτε να προσφέρετε μουσική σε βίντεο μάρκετινγκ.

Δεν είναι κάθε χόμπι σε θέση να σας βοηθήσει στη δουλειά σας, αλλά με την ενσωμάτωση του πάθους σας για τα χόμπι στην τρέχουσα θέση σας , θα έχετε  δημιουργική ικανοποίηση χωρίς τον κίνδυνο να καταστρέψετε το χόμπι σας.

Είναι δυνατόν να μετατρέψετε το χόμπι σας σε μια πλήρους απασχόλησης καριέρα, αλλά μερικές φορές αυτή η διαδρομή είναι πιο ελκυστική στη θεωρία από ότι στην πραγματικότητα . Αντ’ αυτού , προσπαθήστε να εισφέρετε κάποια από τη δημιουργικότητα και το πάθος σας για τα χόμπι σας στο χώρο εργασίας σας – και θα ξυπνάτε κάθε πρωί αισθάνοντας εμπνευσμένη.

Copyright © 2023 1HOST. All rights reserved.